Hvad konkurrerer man om i et DM

I et danmarksmesterskaber konkurreres der altid om præcision – d.v.s. hvor tæt på et mål en pilot kan komme.

Det er stævneledelsen der udvælger hvilke konkurrencetyper der skal flyves og det afhænger i høj grad af vejret og de lokale geografiske forhold.

Der kan være flere mål i samme flyvning og der er ofte 2-3 km imellem hvert mål.

Se også Konkurrencetyper.

En luftballon har ikke noget ”rat” og flyver altid i vindens retning og med vindens hastighed, men der er altid lidt forskellige retninger og hastigheder i de forskellige luftlag.

Derfor vil du ofte kunne se ballonerne flyve både opad og nedad, for at ”læse” hvordan vinden er i de forskellige luftlag. 

Den pilot der er bedst til at bruge disse forskelle, vil ofte være den pilot der kommer tættest på et mål.

Et mål kan enten være et vejkryds eller et stort hvidt kryds på 10 x 10 meter som ligger på en mark eller græsplæne, hvor vi har fået lov til at lægge det ud.

Ved alle typer af konkurrencer bruger man enten en ”logger” – en slags gps – hvor piloten digitalt kan markere hvor tæt han har været på målet eller man kan bruge en lille stofpose med sand i den ene ende og stofvimpel i resten af den 170 cm lange og 10 cm brede markør.

Hvis du ser en “marker” ligge et sted, så lad den endelig ligge, for hvis den fjernes får piloten, der har kastet den, ingen “scoring”.